Ahmet AKKUŞ/Mardin’in Nusaybin ilçesinde Yıldızoğlu ailesi kendi köylerinde yüz dönüm tarlada biber ekip, doğal olarak işledikleri salça ve pul biberleri paketleyip kendileri perakende ve toptan satıyor.
Nusaybin ilçesine bağlı kırsal Turgutlu Mahallesi'nde Ziraat Mühendisi Necmi Yıldızoğlu yaptığı konuşmada: “Bölgemizde klasik olarak kışlık buğday, arpa, nohut, mercimek üretiyoruz, yazları da mısır ve pamuk. Bizim sebzeye girişimiz nasıl oldu? Sebzeye girişimiz klasik üründen üretilmesinde kar artık azalınca ve girdi masrafları çok artınca biz ne yapabiliriz diye düşündük. Yani son ürünü biz üretelim dedik. Çünkü biliyorsunuz ürettiğiniz ürünü pazarlarda değeriyle satamıyorsunuz, Biz de bu amaçla ilk etapta 5 dönümlük bir deneme yaptık. Bu denemede kırmızı biber dediğimiz kapya dediğimiz çeşit biberi ektik. Bu biber yapısı olarak da salçaya uygun bir biber. O sene kendimiz butik olarak bir salça makinesi de alıp bunu salçaya çevirdik ve o sene talepler olunca biz de şöyle bir misyon edindik, yani tamamen içinde kullanılan her ürünü doğal insan sağlığına zararsız ürün. Üretmeye üretmeyi bir misyon edindik. 0 yüzden de şu anda içinde kullandığımız tuza kadar kaya tuzu kullanılıyor ve biberlerde ilaçtır, gübredir. Bu ürünler kullanılmıyor fazla, dolayısıyla bunu insanlar da görünce talep oldu. ikinci sene bunu biz yüz dekara çıkardık. Şimdi yüz dekarlık bir alanda biber üretimi yapıyoruz. bu biberler nasıl üretiliyor? Onun da dikiminden tahas adına kadar hep el işçiliği olan ve çevremize bir katkı da sağlamış oluyoruz çünkü insanlar burada çalışmaya geliyorlar. dikiminden ta hasadına kadar el işçiliği olan ve kadınlarımız çalışıyor. Bölgedeki kadınlarımız kendilerine kendi ailelerine destek oluyorlar. Biz bunun Nisan ayı gibi ekiyoruz, yaklaşık Temmuz ayı gibi de hasadını yapıyoruz. Hasadı yapılan biberler geliyor, burada salça makinelerinde çekiliyor, ondan sonra ambalajlamaları yapılıyor ve son ürün olarak elimde gördüğünüz içeriği de yazılan bu şekilde veriliyor. Tabii ki ihtiyaca göre bir ve 5 kiloluk ürünler üretebiliyoruz.”dedi.
Tarım Mühendisi Yıldızoğlu sözlerine şöyle devam etti; “Bunun yanında buna talepler olunca domates de ekmeye başladık. . Domatesin çıkan ürününü de kurutup, ambalajlara koyduk. Sonra talep gelince bizim burada biliyorsunuz coğrafi etiketli olan kırmızı mercimeğimizi de tüm Türkiye’de kırmızı mercimek. Biliyorsunuz Güneydoğu’da yetiştiriliyor. Özellikle Mardin’deki Şanlıurfa bölgesinde onları da ambalajlayıp müşterilerimize sağlıklı gıda olması yine hem de bize katkı sağlaması nedeniyle önceden ürettiğimiz ürünleri de bu şekilde ambalajlayıp etiketliyoruz. Mardin mercimeğimiz Doğal bir şekilde yetiştirmeye çalışıyor.”diye konuştu.
Tarla Sorumlusu Serhat Fidan yaptığı açıklamada; “Biz burada biber işini yaklaşık 3 senedir yapıyoruz. Biz burada 3 çeşit biber ekmişiz. Şu anda Kapya, Maraş ve Şili biber ekmişiz. Biz burada maraş biberi öncelikle pul biberi için biz ektik, pul biber yapıyoruz. Burada birinci kalite pul biber bu Maraş biberinden çıkıyor, Şili biberide lokantalar için ektik bundan lokantalara veriyoruz. Şu sağ taraftaki tarladaki biberleri, biz bunu salça için acılı bir de tatlı olarak ettik. Yaklaşık 3 senedir bu işi yapıyoruz. Buradan günde yaklaşık olarak 3 ton kapya biber topluyoruz. Buradan salça yapıyoruz. Başka yerlerde Gaziantep, İslahiye gönderiyoruz. Urfa'ya gönderiyoruz. Her bir Tır’a yaklaşık olarak 14-15 ton yüklüyoruz. Biz onları fabrikalara gönderiyoruz. Onlar da salça yapıyor. Her yıl yaklaşık 100 dönüm ekiyoruz. Biz burada 100 dönüm kapya biber karışık ekliyoruz. Maraşlı acılı kapıya tatlı kapya şeklinde biz ekiyoruz. Bir de dolmalık deniyoruz. Her türlü biberi deniyoruz. Bölgemize göre hangisi iyi kötü onu da öğrenmeye çalışıyoruz. Hasatta Yaklaşık bir dönümde yaklaşık 7/8 ton biber hasadı alıyoruz. Dönem boyunca şili biberi de aynı şekilde. Şili biberini biraz işçiliği var. Biz şu anda bunu satamıyoruz. Maalesef para etmiyor. Mesela marketlerde 100 lira, haldekiler bizden 20 TL fiyat istiyor. Bu güzel biberin zaten gördüğünüz gibi. Marketlerde 100 lira bizde 20 TL, 20 TL’ye bile almıyorlar.”dedi.
Ayşe Nur Yıldızoğlu yaptığı açıklamada; “Biberlerimizi Tarlada kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz. Nusaybin’den gelen ev hanımları evlerine destek olmak istedikleri için geliyorlar. Burada önce yıkama işlemi yapılıyor. Biberler güzelce yıkanıyor, ondan sonra içleri açılıp bakılıyor. İçinde herhangi bir kurdu var mı, böceği var mi? Ondan sonra Makineden çekiyoruz. Bu gördüğünüz havuzlara çelik havuzlarımız onlara koyuyoruz. Üstüne de tül ile kapatıyoruz. Herhangi bir böcektir, sinektir, tozdur girmesin diye bu şekilde hijyenik bir şekilde üretmeye çalışıyoruz. Salçalarımızı’ da sadece kaya tuzu kullanıyoruz. herhangi bir koruyucu katkı maddesi hiç katmıyoruz. Tamamen doğal ve ev yapımıdır. Kendi evde yaptığınız gibi tüketebilirsiniz, güvenlikli.”dedi.