Tarih: 13.09.2023 20:33

CHP Heyeti Nusaybin ilçesini ziyaret ederek  açıklama yaptı

Facebook Twitter Linked-in

 

CHP Mardin İl Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, Nusaybin ilçesinde yaptığı ziyaretten sonra yaptığı açıklamada; ilçede yıllardır kapalı olan sınır kapısının açılmasını istedi.

CHP Nusaybin ilçe Başkanı Şeyhmus Doğan ve teşkilatı ile CHP Mardin İl Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken, parti binası önünde bir araya geldi.

Burada Mardin İl Başkanı Eken yaptığı açıklamada;

“Nusaybin sınır kapısının 2011 yılından beri,  yani 12 yıldır kapalı olduğu, 2011 yılında yap – işlet – devret yöntemi ve TOBB’nin işbirliğiyle ihale edildi ve temeli atıldı. Temeli atıldığında yıllık ikibuçuk milyon insan ve beşyüzbin araç geçişinin olacağı tahmin edilen yeni sınır kapısı ise tamamlanmış olmasına rağmen  yıllardan beri açılmadı. Kapının kapalı olmasıyla Nusaybin’de sınır ticareti sona ermiş ve sınır ticareti ile geçimini sağlayan esnafın tamamı işyerlerini kapatmak zorunda kalmışlardır. Yani adeta Nusaybin’in şah damarı kesilmiştir.

 

 

Sadece Nusaybin değil Mardin ilimizin diğer ilçeleri ve çevre iller de de kapının kapalı olması nedeniyle mağdur olmuşlardır. Mağduriyetin birinci boyutu ticaridir. Kapının kapalı olmasının sebep olduğu ticari kayıp 1 milyar dolar düzeyindedir. Mağduriyetin ikinci boyutu ve belkide daha önemlisi ise insani mağduriyettir. Nusaybin ve Kamışlı bir elmanın 2 yarısıdır ve her iki kentte yaşayan insanlar akrabadır. Kapının kapalı olması nedeniyle yakın akraba olan bu iki kentin sakinleri dini bayramlarda bile birbirlerini ziyaret edememektedirler.

 

Karşılıklı ticaret ve ziyaret ancak Habur kapısından Irak bölgesel kürt yönetimi’ne geçip oradan da Kamışlı, Amedi, Haseki ve diğer kentlere gitmekle mümkün olmaktadır. Mağduriyetin üçüncü boyutu ise Yap – İşlet – Devret yöntemiyle yapılan ve verilen garantiler nedeniyle çalıştırılamayan kapının devlete ve TOBB’a olan maliyetidir. Kapının çürümesi de başka bir maliyet ve ekonomik kayıptır.

Yaşanan bu ticari, insani ve mali mağduriyetlerin giderilmesi için hükümete Nusaybin sınır kapısını behemahal açmalarını Mardin ilimiz ve Nusaybin ilçemiz adına talep ediyoruz. Hükümet bu mağduriyeti derhal gidermelidir. ‘’ diyerek basın açıklamasını tamamladı.

Ardından cadde üstü ve pasajlar bölgesindeki esnafı selamlayarak Nusaybin turunu tamamlayan Prof. Dr. Mehmet Hasan Eken İlçeden ayrıldı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —